Rebozo sluitingsritueel

Rebozo sluitingsritueel

Het Rebozo sluitingsritueel komt uit de Mexicaanse traditie, waar de vrouw aan het einde van haar kraamtijd (40 dagen) wordt gesloten als afsluiting van de periode van zwangerschap en geboorte. In diverse culturen worden vrouwen gesloten, al geven ze hier allemaal een andere aanvulling aan. In Nederland hadden wij vroeger het sluitlaken, dit werd echter alleen gebruikt als ondersteuning van de buik de eerste paar dagen na de bevalling.

 

Rebozo sluiting

Tijdens de sluiting word je lichaam in 7 stappen (hoofd, schouders, taille, bekken, bovenbenen, onderbenen en voeten) deel voor deel in de rebozo gewikkeld, waarna de doek aan weerszijde strak aangetrokken wordt. Je wordt hierbij liefdevol omhuld, terwijl je lichaam zich weer ‘sluit’. De sluitende massage werkt helend en heeft een positief effect op het herstel van het lichaam van de moeder.

 

Het sluitingsritueel

Waar je tijdens de bevalling bent geopend om je baby te kunnen baren, kan je met het sluitingsritueel letterlijk (met de doeken) en figuurlijk (energetisch) gesloten worden, zodat je weer meer bij jezelf komt. Het is een moment van diepe ontspanning en aandacht voor jou als moeder, waarin we stilstaan bij het proces waar je doorheen bent gegaan tijdens de zwangerschap en bevalling om jouw kindje op de wereld te verwelkomen. Het helpt bij de verwerking en zal je weer meer in contact brengen met je lichaam. Het ritueel wordt als afsluiting van de kraamtijd gegeven, maar dit kan ook nog jaren later, bijvoorbeeld bij de wens voor een volgend kindje, een miskraam, stilgeboorte of tijdens de overgang.

 

Het ritueel bestaat uit:

 Vertellen van het geboorteverhaal

 Kruidenthee

 Ontspanningsmassage

 Warm kruidenbad (of voetenbad als er geen ligbad aanwezig is)

 Rebozo sluiting

 

 Praktische informatie

Je kindje is welkom tijdens het ritueel, al is het wel fijn als er iemand is die de zorg op zich kan nemen, zodat jij je kan overgeven aan het ritueel. De sluiting wordt gedaan met 2 personen. Bij voorkeur doe ik dit samen met jouw (geboorte)partner of bijvoorbeeld een goede vriendin. Het sluitingsritueel duurt ongeveer 3 uur en  kan bij jou thuis of bij mij in de praktijk gegeven worden. De kosten hiervoor zijn €125,-

Schuiven naar boven